Workshops 

Workshops voor schoolteams

Steeds vaker gaat het binnen het onderwijs over bewegend leren. Het belang hiervan voor de ontwikkeling van het kinderbrein is allang wetenschappelijk aangetoond. Wat veel leerkrachten verrast is de tijdwinst die het oplevert vanwege de effectieve verwerking van kennis, als je bewegen koppelt aan de kerndoelen. Maar, hoe doe je dat? Hoe pak je dat bewegend leren aan in de praktijk. Kom dat er ook weer bij? Bekijk het workshopaanbod van Jufjuf. 

 

Praktisch en direct toepasbaar 

We hebben verschillende workshops ontwikkeld voor schoolteams in het basisonderwijs. Deelnemers moeten werkzaam zijn in het werkveld. Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen. De workshops dragen bij aan uitdagend, inspirerend onderwijs en zijn praktisch en goed inpasbaar op een studiedag die in het teken staat van opbrengstgericht leren, betrokkenheid bij leerlingen vergroten of krachtig onderwijs.

Wij bieden het team maar ook individuele leerkrachten een enthousiasmerende impuls op het gebied van bewegend en effectief leren. Een praktische workshop die aansluit bij de kerndoelen, onderbouwd met belangrijke theorie over het nut van bewegen voor, tijdens en tussen het leren en de groeiende resultaten die dat met zich meebrengt. 

 

Wat kan je van ons verwachten?

 • We leggen uit waarom bewegen bijdraagt aan beter leren.
 • Je gaat zelf ervaren hoe je kunt leren op een actieve en bewegende manier.
 • We laten je ontdekken dat bewegend onderwijs op maat werkt.

 • We laten zien dat bewegend leren eenvoudig is toe te passen in ieders praktijk.
 • Je leert activiteiten die zijn in te passen binnen iedere methode.
 • Je gaat werken vanuit betekenisvolle situaties met materialen uit het dagelijks leven.
 • We geven je inspirerende praktische activiteiten die aansluiten bij de kerndoelen.

Verschillende workshops

Workshop bewegend leren (een dagdeel)

 

Doelgroep: leerkrachten groep

1 t/m 8
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 8 tot 20
 

Deze workshop is gericht op bewegen binnen (gymzaal, speelzaal, openbare ruimte), buiten en in de klas. Waardoor we een variatie kunnen bieden aan grotere bewegingsvormen evenals kleinere werkvormen geschikt voor in het lokaal. We hebben voorbeelden van verschillende vakken tijdens de workshop. We bieden een totaalpakket praktische ideeën gekoppeld aan de theorie over de kindontwikkeling (brein, kennis, motoriek en sociaal emotioneel). 

Workshop bewegend leren (twee dagdelen)


Doelgroep: leerkrachten groep
1 t/m 8
Tijdsduur: 2 dagdelen
SBU: 8 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 8 tot 20
 

Deze praktische training bestaat uit twee bijeenkomsten. Na de eerste algemene sessie ga je in je groep aan de slag met dat wat jou aanspreekt. Tijdens de tweede bijeenkomst vindt verdieping plaats op het gebied van de motoriek en krijg je weer tussentijds praktische oefeningen. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van praktijkervaringen.

Workshop bewegend leren (drie dagdelen)

 

Doelgroep: leerkrachten groep
1 t/m 8
Tijdsduur: 3 dagdelen
SBU: 12 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 8 tot 20 


Deze praktische training bestaat uit drie bijeenkomsten. Na de eerste sessie ga je in je groep aan de slag met dat wat jou aanspreekt. Tijdens de tweede bijeenkomst vindt verdieping plaats en staat de motoriek daarbij centraal. De derde bijeenkomst zetten we de sociale component meer centraal. Alle bijeenkomsten is er ruimte voor het uitwisselen van praktijkervaringen.

Workshop grof motorische ontwikkeling (onderbouw)

 

Doelgroep: leerkrachten onderbouw
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


We nemen de verschilende motorische fases door en kijken hoe je deze fases kan herkennen in de klas. We gaan met behulp van een circuit in de gymzaal de motorische fase van kinderen observeren.

 • Hoe sluit je aan bij de motorische ontwikkelingsfase van de kinderen?
 • Wat voor breinontwikkeling hoort daarbij en wat zijn de gevolgen voor het leren?

Je kan de volgende dag in de klas de motorische fase herkennen en aansluiten bij de motorische ontwikkelingsfase. 

Workshop bewegend leren verdieping (middenbouw)

 

Doelgroep: leerkrachten middenbouw
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


Na 3 algemene workshopdagen willen we nu met jullie de diepte in. We kiezen er voor om deze workshop te geven voor groep 3/4/5. We brengen jullie op de hoogte van de laatste theorie en geven jullie veel praktische voorbeelden, alleen nu speciaal gericht op de middenbouw. We gaan samen kijken naar de leerlijnen en gaan deze omzetten in veel praktische werkvormen. Wil je je methode omzetten in bewegend leren? Vind je dat nog lastig? Stuur ons je les door en we nemen dit mee in deze praktische training.    

Workshop bewegend leren verdieping (bovenbouw) 

 

Doelgroep: leerkrachten bovenbouw
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


Na 3 algemene workshopdagen willen we nu met jullie de diepte in. We kiezen ervoor om deze workshop te geven voor groep 6/7/8. We brengen jullie in op de hoogte van de laatste theorie en geven jullie veel praktische voorbeelden alleen nu speciaal gericht op de bovenbouw. We gaan samen kijken naar de leerlijnen en gaan deze omzetten in veel praktische werkvormen. Wil je je methode omzetten in bewegend leren? Vind je dat nog lastig? Stuur ons je les door en we nemen dit mee in deze praktische training.  

Workshop de beweeghoek 

 

Doelgroep: leerkrachten onderbouw
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


We doorlopen de verschillende motorische fases in combinatie met hoe we de beweeghoek in kunnen zetten in de kleuterklas. Hierbij komen de volgende aspecten aan bod. 

 • Hoe stimuleer je de grove en fijne motoriek?
 • Hoe zorg je voor beweging en uitdaging op verschillende niveaus?
 • Doelen en materiaalkeuze.
 • Praktische en direct toepasbare voorbeelden voor jouw beweeghoek.

Workshop bewegend leren toegespitst op rekenen

 

Doelgroep: leerkrachten groep
1 t/m 8
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20
 

We brengen jullie in deze workshop op de hoogte van de laatste theorie en geven jullie veel praktische voorbeelden alleen nu speciaal gericht op rekenen. We gaan samen kijken naar de leerlijnen en gaan deze omzetten in veel praktische werkvormen. Automatiseren bij rekenen is een van de makkelijk toepasbare onderdelen van bewegend leren en heel effectief!

Workshop bewegend leren toegespitst op taal en woordenschat

 

Doelgroep: leerkrachten groep
1 t/m 8
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


We brengen jullie in deze workshop op de hoogte van de laatste theorie en geven jullie veel praktische voorbeelden alleen nu speciaal gericht op taal en woordenschat. We gaan samen kijken naar de leerlijnen en gaan deze omzetten in veel praktische werkvormen. We informeren jullie ook over de oogsamenwerking omdat die bij  taal en lezen een belangrijke rol speelt. Samen zetten we bewegend leren bij taal en woordenschat op je rooster en zorgen dat je geïnspireerd raakt om meteen de volgende dag aan de slag te gaan.

Workshop de leerlijn van het jonge kind (fijn motorische ontwikkeling) 

 

Doelgroep: leerkrachten onderbouw
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


We zoomen deze workshop in op verschillende leergangen die vaak (door onze leerlijnen, doelen en thema’s) in de vergetelheid raken. We nemen de theorie door van de fijne motoriek en gaan daarna praktisch aan de slag. We nemen onder andere de leergang vouwen, scheuren, bouwen, knippen en tekenen door en doen dit met veel praktische voorbeelden. Ook kijken we naar de pengreep.

 • Hoe leer je deze aan?
 • Waar let je op?
 • Welke materialen kun je hiervoor inzetten?

Je zal zelf gaan ervaren hoe, wat en wanneer je de leerlingen dingen aan kunt bieden en met welke materialen je dit doet.

Workshop bewegend leren implementeren in het dagelijkse rooster

 

Doelgroep: leerkrachten groep
1 t/m 8
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20
 

Vind je het moeilijk om je lessen om te zetten in een beweegmoment in de klas, buiten of in de gymzaal? Dan is deze workshop iets voor jou. We gaan samen kijken hoe we bewegend leren een vaste plek kunnen geven in het dagelijkse rooster.

 • Waar let je op bij het maken van een beweegmoment?
 • Wanneer wil je het beweegmoment inplannen? 

Je neemt je (methode)lessen mee en we zetten deze samen om in een beweegmoment. Zo kun je er de volgende dag in de klas mee aan de slag.

Workshop motoriek en lateralisatie

 

Doelgroep: leerkrachten middenbouw
Tijdsduur: 1 dagdeel
SBU: 4 uur, geen huiswerk
Aantal personen: 4 tot 20 


Stap in de wereld van de motorische ontwikkeling. Deze workshop onthult de geheimen van de lateralisatiefase. Lateralisatie is een fase in de ontwikkeling van de hersenen en de motoriek waarin het kind links en rechts leert herkennen van het lichaam en de voorkeurshand verder gaat ontwikkelen. We gaan dieper op deze fase in en je krijgt veelzijdige oefeningen waarmee je de volgende dag in de klas aan de slag kan gaan. 

Workshop bewegend leren op maat

 • Een workshop Bewegend leren kunnen wij ook aanbieden op maat. De meest aangevraagde workshop is 3 uur (dagdeel). 
 • Tijdens een workshop hanteren wij een aantal van maximaal 20 deelnemers omdat we zelf met de groep ook in beweging willen komen tijdens de workshop. Wanneer je team groter is dan gaan we uiteen in 2 groepen. 

 • Tijdens de workshop bewegen we binnen (gymzaal, speelzaal, openbare ruimte), buiten en in de klas. Waardoor we een variatie kunnen bieden aan grotere bewegingsvormen evenals kleinere werkvormen geschikt voor in het lokaal. We nemen ook mee welke voordelen iedere ruimte heeft. 

 • We hebben voorbeelden van verschillende vakken tijdens de workshop. Denk bv. aan rekenen, taal, spelling maar ook aardrijkskunde of woordenschat. 

 • We bieden echt een totaalpakket aan praktische ideeën gekoppeld aan de theorie over de kind ontwikkeling (brein, kennis, motoriek en sociaal-emotioneel).

SAMENWERKINGSPARTNERS

 

> BOERplay
> Uitgeverij Zwijsen

 

 

CONTACT

Rietje Goosen
E-mail: rietje@jufjuf.nl
Mobiel: 06-13316579

SOCIALE MEDIA